Változnak a CSOK szabályai szeptember 1-jétől!

Változnak a CSOK szabályai szeptember 1-jétől!

2023-08-31 14:05:04

Szeptember 1-jétől több helyen is módosítja, pontosítja a kormány a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) szabályait. A Magyar Közlöny alapján a Bankmonitor összegyűjtötte a fontosabb módosításokat. Ennek értelmében az eddigiekhez képest egyszerűbb lesz azoknak, akik vállalt gyermek után igényelnék a támogatást, de másoknak is érdemes végignézniük a változtatásokat. Azt ugyanakkor továbbra sem tudni, hogy a nagyobb településeken december 31-én megszűnő "városi CSOK"-ot pontosan milyen új családtámogatási forma váltja majd fel. A kormány többszöri közlése szerint ezen az illetékes minisztériumban dolgoznak.


Módosítja a kormány a családtámogatások szabályait egy augusztus 30-án megjelent kormányrendelet szerint, ami a CSOK-ot is több ponton érinti.


Támogatás vállalt gyermek után


A CSOK nemcsak meglévő, de vállalt gyermek után is igénybe vehető, ebben az esetben viszont feltétel, hogy a házaspár egyik tagja a kérelem benyújtásakor még ne töltse be a 40. életévét. Míg azonban eddig legfeljebb két vállalt gyermekre lehetett támogatást kérni, addig szeptember 1-jétől akár háromra is, igaz,


A GYERMEKVÁLLALÁSI HATÁRIDŐ SZIGORODIK. A KORÁBBI EGYSÉGES 10 ÉV HELYETT EGY VÁLLALT GYERMEKNÉL 4 ÉV, KÉT VÁLLALT GYERMEKNÉL 8 ÉV, HÁROM VÁLLALT GYERMEKNÉL 10 ÉV LESZ.


A változás a már folyamatban lévő igénylésekre nem vonatkozik.


Újabb enyhítés, hogy az eddigiekkel szemben a gyermekvállalást akkor is teljesítettnek kell tekinteni, ha a pár egyik tagja meghal és ez a változtatás a korábban megkötött szerződésekre is érvényes lesz.

Szigorodnak viszont a támogatás visszafizetésének szabályai. Ha a vállalt gyermekre felvett támogatást a gyermek megszületése előtt a pár visszafizeti, akkor a támogatás összegén túl a ptk szerinti büntetőkamat ötszörösét, de legfeljebb 5 százalékot is meg kell fizetniük.


Változás a Tb jogviszonyok kapcsán


A jövőben azok is igényelhetik a CSOK-ot, akik Magyarországon dolgoznak, de külföldön adóznak, ha ezt külföldi hatóság igazolásával alá tudják támasztani. A támogatáshoz a Tb jogviszonynak már eddig sem kellett egy munkahelyről származnia, de munkahelyváltás során a megszakítás nem lehetett hosszabb 30 napnál.

MOSTANTÓL VISZONT A TB JOGVISZONY SZÜNETELTETÉSE NEM SZÁMÍT MEGSZAKÍTÁSNAK, AZAZ, PÉLDÁUL EGY VÁLLALKOZÁS SZÜNETELTETÉSE NEM JELENT PROBLÉMÁT.


Építési engedély


Abban az esetben, ha egy építkezéshez - például tetőtér-beépítéshez - nincs szükség építési engedélyre és egyszerű bejelentésre sem, akkor ez a dokumentum a támogatásnak sem lesz feltétele. 


Büntetőkamat támogatott hitel esetén


A mostani szabályok szerint a pár két gyermek után maximum 10, három gyermek után maximum 15 millió forint kedvezményes, végig fix 3 százalékos hitelt igényelhet, mely esetben legalább két gyermek után ki kell használniuk a CSOK támogatást. Mindez vállalt gyermekre is érvényes, de ha nem teljesül a vállalás, akkor a kamattámogatást vissza kell fizetni. Korábban viszont még 3 gyermek kellett a 10 millió forint volt igényléséhez, ami menet közben változott. Éppen ezért, ha valaki még a korábbi időszakban igényelte a támogatott hitelt, de végül csak két gyermeke született, annak is vissza kellene fizetnie a kamattámogatást. A mostani jogszabálymódosítás viszont azt mondja ki, hogy a jelenleg érvényben lévő rendelet legyen rájuk is érvényes, vagyis a korábbi verziót felülírja az új.


Jövő évi kivezetés


A mostani módosítások viszont nincsenek összefüggésben azzal, hogy jövő év elejétől kivezetik a "városi CSOK"-ot, ami sokkal nagyobb változásokkal jár majd. Hogy pontosan mi várható, azt az alábbi cikkben 20 kérdés megválaszolásával gyűjtöttük össze: https://www.portfolio.hu/bank/20230712/most-mindenki-erre-kivancsi-20-kerdes-20-valasz-a-csok-es-a-babavaro-hitel-friss-valtozasairol-627623

NÉPSZERŰ CÍMKÉK
JOGI ISMERETEK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!
NÉPSZERŰ CÍMKÉK